Z prodejce videokazet k obchodnímu konzultantovi: Podnikatelské příběhy a lekce s Pavlem Svatošem

Ráchel Hladká
September 27, 2024

Ve 33. dílu našeho podcastu jsme zpovídali Pavla Svatoše, úspěšného obchodního konzultanta v oblasti řízení a rozvoje společností. Začínal ale od píky jako obchodní zástupce pro firmu Bonton Home Video. Bez předchozích zkušeností, jen s autem a faxem na splátky, se pustil do práce, kdy během vánoční sezóny prodal i tisíce videokazet. Bonton pak ale z měsíce na měsíc změnil systém prodeje, a najednou pro Pavla nebyla práce. 

Jak si s tím poradil? Nastoupil na pozici obchodně technického zástupce prodeje v rakouské firmě Schachermayer, kde se specializoval na prodej kování pro výrobu oken, dveří a nábytku. To ho jako strojaře velmi bavilo, a i v další firmě se této oblasti věnoval, tentokrát jako obchodní ředitel distribuce okenního kování. 

Tam narazil na problém - výroba byla zpomalená obyčejným šroubkem, který se neustále zasekával ve stroji. Řešení? Nakoupit kvalitnější šroubky, které sice budou trochu dražší, ale efektivita výroby se okamžitě zvedne. K této změně se mu nakonec podařilo přesvědčit majitele firmy, a linka jela jako na drátkách. Když pak Pavel kontroloval počty výrobků z vstupu a výstupu, neseděly mu počty. Po prozkoumání této situace odhalil skupinu záškodníků, která si přivydělávala krádežemi komponentů! Takže firmu zachránil hned dvakrát. 

Co Pavel dělá dnes? Jako obchodní konzultant pracuje z domova nebo jezdí na schůzky po celé republice či na Slovensko. Pracuje zejména se strojírenskými firmami, o kterých si vždy zjistí všechno, co se dá, aby byl v obraze a dokázal svým klientům co nejlépe pomoct. Najmout si ho můžete na celou škálu činností - poradenství, krizové řízení, mystery shopping, prodej či nákup společností a další. Více o Pavlovi a jeho práci najdete na zde.

Ke konci rozhovoru jsme se Pavla ptali, co mu podnikání přineslo. “Změnil jsem se jako člověk,” říká. Zdůrazňuje, že je důležité moudře volit, jakými lidmi se obklopujeme. “Pokud se budete pohybovat pořád jenom po hospodách a podobně, kde budou lidi, kteří si budou neustále jenom něco stěžovat, tak se z vás stane samozřejmě stěžovací typ. Ale když se pohybujete mezi úspěšnými, bohatými lidmi, kteří váží každého slova, mají obrovské zkušenosti a vy jste těm zkušenostem otevření a nasloucháte jim, tak vás to ovlivní.”

Pavlovy tipy pro začínající podnikatele:

  • Zvažte, zda je podnikání pro vás to pravé

Než se pustíte do podnikání, je důležité si uvědomit, co to obnáší. Podnikání není pro každého a Pavel zdůrazňuje, že zaměstnanecký poměr nabízí jistotu a stabilitu, která může být pro někoho výhodnější.

  • Připravte se na požadavky podnikatelského života

Podnikání vyžaduje obrovské množství času a energie. Pavel poukazuje na to, že podnikatel pracuje prakticky non-stop: 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. 

  • Podnikejte v oblasti, která vás baví

Nejlepší podnikatelské příležitosti často vychází z věcí, které jsou vám blízké. Pavel uvádí příklad lidí, kteří proměnili své koníčky v úspěšné podnikání. Když děláte to, co milujete, zvyšuje to šance na úspěch a uspokojení z práce.

Připojte se k Pavlovi a nechte se inspirovat jeho příběhy a radami v nejnovějším díle našeho podcastu!

Share this post
podcast