Šárka a Ondřej Kurákovi: Dokonalá kombinace marketingu a kuchařského umění v restauraci Na Gruntu

Ráchel Hladká
July 5, 2024

Na našem YouTube kanále právě přistála nová epizoda podcastu INION talk, která bude bavit všechny milovníky dobrého jídla! Ve studiu jsme přivítali manželský pár, který spolu tvoří nejen rodinu, ale i byznys – Šárku a Ondřeje Kurákovy. Oba stojí za úspěšnou restaurací Na Gruntu, kterou najdete v malebné vesničce Lipná nedaleko Aše. Jaká byla jejich cesta za úspěchem a jak vnímají podnikání v Karlovarském kraji? Čtěte dál a vše se dozvíte!

Restaurace Na Gruntu: rodinný podnik s velkým srdcem

Restaurace Na Gruntu je opravdovým rodinným podnikem. Ondřej a Šárka spolu s dalšími třemi členy rodiny (Ondřejovými rodiči a sestrou) tvoří tým, díky kterému vše šlape jako hodinky. Ke Gruntu koupili i pole a postupně staví farmu, aby mohli pěstovat co nejvíc vlastní zeleniny. Rodinná atmosféra, příjemné prostředí a láska k dobrému jídlu přitahují nejen místní, ale i návštěvníky z Německa.

Tradiční kuchyně s moderním nádechem

Ondřej se při vaření rád inspiruje tradičními recepty z kuchařky „Kuchyně starého Chebu“ od Václava Malovického a Evy Dittertové. Tato kniha je opravdovým pokladem, plným nejen receptů, ale také příběhů a popisů, jak se kdysi vařilo a žilo. Ondřej ji vřele doporučuje všem milovníkům historie a jídla, ale upozorňuje, že recepty v původní podobě dnes už nemusí být tak lákavé.

Zrovna nedávno se rozhodl vyzkoušet bramborovou polévku s podmáslím a vejcem. Že to zní to zajímavě? Původní recept je opravdu jednoduchý: rozmačkat vařené brambory, zalít je podmáslím a přidat pár vajec, která se v polévce uvaří. Tím to končí. Kdo by dnes chtěl platit za něco takového 150 korun? „Minimálně by to byl zážitek,“ směje se Ondřej. „Ale pro koho? Myslím si, že pro hosta by to bylo šokující!“

Ondřej využil své zkušenosti s jinými polévkami a přidal základ z pórku, bílého vína, másla, šalotky, česneku a tymiánu. A voilà, najednou máte luxusní polévku, která je chuťově vyvážená, ale přitom respektuje tradiční recept.

A co sladké bramboráky? Původní recept – klasické bramboráky, akorát bez česneku a majoránky, obalené v cukru – nebyl žádný hit. Tak Ondřej zkoušel a experimentoval, až vznikla jeho moderní verze. Brambory v základu zůstaly, ale zpracoval je do kynutého těsta, které usmažil do krásně nadýchaných koblížků. 

Ondřej poznamenává, že tradiční recepty často mají velmi jemné chutě a nepoužívají tolik koření a bylinek jako dnešní pokrmy. Dříve šlo primárně o to, aby jídlo splnilo funkci potravy – lidé vařili z toho, co měli po ruce, netrávili spolu hodiny v restauraci. Potřebovali se prostě najíst a jít zpátky na pole.

Přesto je Ondřej přesvědčený, že z historie se dá načerpat spoustu zajímavých podnětů. Stačí recepty trochu přizpůsobit a dát jim moderní nádech. A to je právě to, co Ondřej umí výborně – kombinuje staré recepty s moderními technikami a vytváří pokrmy, které respektují historii, ale zároveň uspokojí i naše rozmazlené chuťové pohárky.

Na letním menu najdete například zauzená kachní prsa ovoněná pomerančem a koriandrem nebo farmářské kuře s mladou mrkví z jejich Farmy Kořeny. Vyrábí si také vlastní uzeniny, pyšní jsou třeba na domácí salám s papričkami Jalapeños.

Jak to všechno začalo: Rodinný příběh Kurákových

Jak se dostali k tomu, že pracují spolu jako rodina v restauraci na konci světa? Ondřejovi rodiče založili restauraci před 13 lety, když mu bylo pouhých 13 let. Tehdy to byl starý statek, který vlastníma rukama opravili, zrekonstruovali a dnes je z něj krásná budova, ze které dýchá historie.

Rodiče už od samého začátku věděli, že chtějí vařit českou kuchyni poctivě a s láskou. „Učili jsme se metodou pokus-omyl,“ vzpomíná Ondřej. Nikdo je nevedl za ručičku, na vše si přišli sami a jejich know-how je nenahraditelné.

Ondřej v restauraci vyrůstal a zná ji jako své boty. Po dokončení gymnázia se rozhodl, že bude v Praze studovat hotelnictví, aby nasbíral zkušenosti a mohl pak Grunt posunout o laťku výš. Praxe ve velkých pražských hotelech mu dala rozhled, poskytla spoustu inspirace a přivedla ho mezi lidi, ke kterým vzhlíží doteď. „Obklopil jsem se tam lidmi, kteří gastronomií žijí a neustále se vzdělávají. Snažil jsem se co nejvíc nasát a mít oči a uši otevřené,“ říká.

Šárka v Praze také studovala, pak začala podnikat a společně tam s Ondřejem strávili čtyři roky. Vzpomínali, jak všechny peníze, co jim zbyly z brigád, utratili v tamních podnicích, kde sbírali inspiraci a zkušenosti. Ani jeden z nich se nepovažuje za velkoměstský typ, a tak se těšili, až se vrátí do rodného kraje. 

Život mladé rodiny v Karlovarském kraji

Po návratu se Ondřej vrhl do inovování restaurace a Šárka začala pracovat na marketingu Na Gruntu. Pro “Grunt” píše, fotí a spravuje sociální sítě, navíc vytvořila dokonale vyladěný web, který určitě stojí za to navštívit! Najdete ho zde: https://www.restauracenagruntu.cz/ S Ondřejem se ideálně doplňují – on vaří, ona ho při tom fotí a do fotek zvěčňuje i všechny dobroty, které jsou zrovna k mání. K úspěchu restaurace tak nepochybně přispívá i jejich spolupráce, která těží ze silných stránek obou z nich.

Jednou z největších marketingových výzev bylo přeorientovat restauraci z většinové německé klientely na tu místní, českou. „Dřív byla restaurace zaměřená hlavně na německé hosty. Snažila jsem se o změnu a dnes přicházejí i Češi. Bylo těžké vyvrátit předsudky,“ vysvětluje Šárka. „Lidé si často myslí, že na sociální sítě píše servírka nebo kuchař, ale je to Šárka,“ dodává Ondřej. Naučit lidi, že za sítěmi a webem stojí profesionální marketérka, nějakou dobu trvalo.

Jak se jim žije jako perspektivní mladé rodině v Karlovarském kraji? „Žije se nám tu dobře, i když tady pro mě není tolik pracovních příležitostí,“ říká Šárka. Jak si tedy poradila? Díky tomu, že se online marketing a webdesign dají dělat i dálkově, může podnikat z domova. Daří se jí kombinovat práci v místě a na dálku, což je pro ni jako maminku malého chlapečka velké plus. O Šárce a jejích službách se dozvíte víc na jejím osobním webu: https://www.skmarketing.cz/ 

Na Gruntu: Restaurace a penzion v jednom

Restaurace Na Gruntu u skvělého jídla nekončí! Funguje také jako penzion, který je ideální pro svatby a rodinné oslavy. Nemusíte nikam přejíždět, Na Gruntu vám udělají svatbu prakticky na klíč, protože poskytují fotogenické prostory, útulné ubytování a samozřejmě výtečné jídlo. Klidné a krásné prostředí na konci vesnice je pro nezapomenutelné události zkrátka perfektní. Pokud plánujete svatbu, určitě se jim ozvěte co nejdříve, protože jejich kalendář na rok 2025 se rychle plní!

Tipy a rady pro začínající podnikatele

Co by Šárka a Ondřej doporučili začínajícím podnikatelům? „Zapracujte na marketingu a sociálních sítích,“ radí Šárka. „Ale zároveň musíte mít kvalitní dopracovaný produkt, protože bez něj je marketing zbytečný,“ dodává Ondřej. Ve vedení rodinného byznysu je důležité udržovat rovnováhu mezi pracovním a rodinným životem. To, že se každý z nich věnuje jiné oblasti – Ondřej gastronomii, Šárka marketingu, jim pomáhá udržovat zdravou dynamiku ve vztahu i v podnikání.

Budoucnost gastronomie v Karlovarském kraji

Ondřej vidí obrovský potenciál v rozvoji kvalitních restaurací a větší spolupráci s místními dodavateli. Podle něj je ale klíčové, aby se do tohoto sektoru zapojilo více mladých lidí a aby se lidé začali více sdružovat a spolupracovat. „Jinde v ČR se lidé více sdružují do spolků a dělají věci společně, zatímco u nás každý kope jen za sebe,“ říká Ondřej. 

Proti této západočeské tendenci se snaží bojovat tím, že sám oslovuje místní dodavatele, vymýšlí recepty ušité na míru jejich produktům a snaží se podporovat lokální farmy či mlékárny. Za důležité považuje investovat peníze zpátky do kraje.

Co by Ondřej na Chebsku ocenil? „Na západě mi chybí kvalitní italské nebo steakové restaurace,“ říká Ondřej. Také vypozoroval, že mezi Chebem a Aší je málo farem, takže máte prostor tam něco rozjet!

Nalaďte si INION talk

Klikněte na odkaz https://youtu.be/VKEbQ-aGF24 a poslechněte si tento díl až do konce, ať vám neuteče žádná zajímavost třeba o tradičních receptech, pořádně rostlých kuřatech a rodinných vztazích! Navštivte web Na Gruntu: www.restauracenagruntu.cz a hlavně restauraci, ve které si opravdu pochutnáte!

Share this post
podcast
podnikání