Rozvojový program OVACE: Budujeme z kreativců úspěšné podnikatele

Ráchel Hladká
September 25, 2024

V INIONu jsme si vždy kladli za cíl podporovat inovace, podnikání a rozvoj kulturních a kreativních odvětví v Karlovarském kraji a celé České republice. Program OVACE, který rozvíjí podnikatelské schopnosti kreativců, jsme v roce 2021 přinesli z Norska, a hned se stal jedním z našich nejvýznamnějších projektů. Díky našemu partnerovi, norské společnosti Entreprenerdy, jsme mohli propojit odborné znalosti z obou zemí a vytvořit program, který pomáhá kreativním jednotlivcům i organizacím vytvářet finančně udržitelné projekty.

Program OVACE podporuje začínající podnikatele z oblastí, jako je design, umění, fotografie, film a další kreativní odvětví. Je koncipován jako 12 setkání, během kterých se účastníci seznámí se základními podnikatelskými pojmy a naučí se, jak vytvořit udržitelný podnikatelský plán, nastavit strategii růstu a dlouhodobé udržitelnosti. V průběhu programu probíhá skupinový mentoring i individuální konzultace s odborníky, díky čemuž mají účastníci možnost získat konkrétní a personalizované rady pro své projekty.

Od svého spuštění v roce 2021 již program pomohl více než 70 účastníkům včetně studentů uměleckých fakult, designérů, fotografů, grafických umělců, tvůrců módních značek a dalších kreativců, kteří se chtějí stát podnikateli. Na jaře 2023 jsme navíc rozšířili program o specificky zaměřené běhy pro kulturní a kreativní asociace, které čelí podobným výzvám jako jednotlivci, ale jejichž projekty mají často širší dopad.

OVACE 1: Běhy, mentoři a konference

Běhy pro kreativce

První běh programu OVACE jsme zahájili na podzim 2021 se studenty plzeňské Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara a Fakulty umění Ostravské univerzity. Mezi účastníky patřili začínající fotografové, grafici a umělci. Během 6 týdnů se naučili, jak vytvořit byznys plán, jak pracovat s vizí a cíli a jak ověřit své podnikatelské nápady.

Program byl rozdělen do několika modulů:

  1. Úvod a byznys plán – seznámení účastníků s programem, tvorba základní struktury podnikatelského plánu.
  2. Vize a mise – workshop zaměřený na definování dlouhodobých cílů a vizí jednotlivých projektů.
  3. Zdroje a financování – identifikace potřebných zdrojů, včetně lidských a finančních.
  4. Validace podnikatelských nápadů – brainstorming a ověřování nápadů, diskuse o jejich proveditelnosti.
  5. Udržitelnost – jak podnikat udržitelně a dlouhodobě.
  6. Marketing a prodej – vytvoření marketingové strategie, základy prodeje.
  7. Finance a rozpočet – základy finančního řízení, tvorba rozpočtu.
  8. Příprava na prezentace – jak se připravit na pitching a prezentace projektů před investory nebo partnery.
  9. Závěrečná prezentace – veřejné představení projektů a zpětná vazba od odborníků.

Účastníci měli k dispozici digitální nástroj EMS (Entrepreneurship Management System), který je krok za krokem prováděl tvorbou podnikatelského plánu. Tento nástroj jim umožnil nejen strukturovat své podnikání, ale také lépe porozumět tomu, jaké kroky jsou nezbytné pro úspěch.

Další běhy programu OVACE

V roce 2022 proběhl běh online pro kreativce z celé České republiky pod vedením Jana Wedlicha. V tomto roce se také uskutečnil běh offline na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni. Mentorka Tereza Nováková pomáhala studentům rozvíjet podnikatelské dovednosti a vytvářet základy pro jejich budoucí podnikání. A během třetího běhu tohoto roku vzdělávala studenty Fakulty umění Ostravské univerzity Kamila Smutná. 

Dva další běhy programu OVACE, zaměřené na podporu kreativců z různých regionů České republiky, probíhaly v prvním čtvrtletí roku 2023.

Jeden speciální běh jsme věnovali kulturním a kreativním asociacím. Vedla ho naše ředitelka Radka Murasová a zapojilo se do něj celkem 11 asociací, proběhl také v roce 2023.

Mentoring: Klíčový faktor úspěchu

Jedním z hlavních pilířů programu OVACE je mentoring. Věříme, že individuální přístup je klíčový pro úspěch našich účastníků, a proto jsme pečlivě vybírali mentory, kteří mají bohaté zkušenosti nejen v podnikání, ale také v oblasti kulturního a kreativního průmyslu. Naši mentoři poskytují jak skupinový mentoring, tak i individuální konzultace, což umožňuje účastníkům získat rady a doporučení šité na míru jejich potřebám.

Mezi naše mentory patří:

  • Radka Murasová – ředitelka INIONu a hlavní koordinátorka programu OVACE, expertka na finanční řízení. Radka pomáhá účastníkům s tvorbou podnikatelských plánů, strategickým řízením a finanční udržitelností projektů.
  • Kamila Smutná – odbornice na marketing a organizaci vzdělávání pro malé podnikatele. Kamila se věnuje jak individuálním, tak skupinovým mentoringovým sezením a pomáhá účastníkům vytvořit efektivní marketingové strategie a rozvíjet jejich značky.
  • Jan Wedlich – mentor zaměřený na rozvoj startupů a digitální nástroje. Jan vedl několik běhů programu OVACE a radil účastníkům, jak efektivně využívat digitální technologie k rozvoji podnikání.
  • Tereza Nováková – expertka na finanční řízení a rozvoj kreativních projektů. Tereza se věnovala zejména studentům Fakulty umění a designu v Plzni a pomáhala jim rozvíjet podnikatelské dovednosti nezbytné pro úspěšný start.
  • Jan Kupčík – specialista na digitální marketing a technologické nástroje, pomáhal účastníkům s tvorbou marketingových kampaní a optimalizací digitální prezentace jejich projektů. 

Každý z mentorů přinesl do programu unikátní perspektivu a zkušenosti, které pomohly účastníkům nejen rozvíjet své podnikatelské plány, ale také zlepšovat své dovednosti v oblastech, jako je prezentace projektů, práce s investory a budování udržitelných podniků.

Ocenění programu OVACE

Na European Creative Industries Summit (ECIS), který se konal v září 2022 v Praze, jsme měli jedinečnou příležitost představit program OVACE v rámci bloku "Češi inspirují Evropu". Tento dvoudenní summit byl zaměřen na řešení environmentálních, společenských i technologických problémů prostřednictvím kreativity a kultury. Radka Murasová, ředitelka INIONu, zde s hrdostí prezentovala náš podnikatelský program OVACE, který podporuje začínající podnikatele v kulturních a kreativních odvětvích. Program byl vybrán jako jeden z inspirativních projektů z České republiky přispívajících ke společenské transformaci, což pro nás představovalo skvělou příležitost k získání nových kontaktů a ukázání, že i z Karlovarského kraje mohou vycházet projekty s dopadem na celou republiku.

Konference a networking

Jedním z důležitých aspektů programu OVACE jsou networkingové akce a konference, které pořádáme pro účastníky i širší odbornou veřejnost. Tyto akce poskytují účastníkům možnost prezentovat své projekty, získat zpětnou vazbu a navázat nové kontakty s investory, mentory a dalšími profesionály.

Karlovarský BYZNYS MIXER je jednou z našich nejvýznamnějších konferencí, kde účastníci programu OVACE měli možnost prezentovat své projekty před odbornou porotou. Porotu tvořily významné osobnosti, jako například europoslankyně Martina Dlabajová, primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová a další. Soutěž o nejlepší projekt OVACE přinesla několik inspirativních prezentací, mezi kterými vynikla například Andrea Holzknechtová se svou značkou proutěných kabelek Amelia E., která získala první cenu.

Mezi další oceněné podnikatelky patřila například Olga Novak s projektem Microgreen KV, která se zaměřuje na pěstování mikro bylinek v Karlových Varech, a Veronika Kašková Ingrová, která představila svou značku funkčních čelenek Veroniq.

Osobní zkušenosti a zpětná vazba účastníků OVACÍ

Program OVACE poskytuje účastníkům nejen odborné rady a podporu, ale také prostor k utřídění myšlenek a hlubšímu zamyšlení nad svými projekty. Eliška Failová, principálka karlovarského Cirkusu Céres, popisuje, jak jí program pomohl: „Program OVACE mi především pomáhá k odstupu, utříbení myšlenek, na které si obvykle člověk ponořený do svého projektu nedokáže udělat čas. Velmi mi pomohlo uvědomit si, jaké problémy v našem kraji mohu svým projektem vyřešit." Eliška tak díky OVACÍM nevidí svůj projekt pouze jako splnění osobního snu, ale i jako přínos pro svůj region.

Podobně hodnotí přínos programu Radka Jordánová z projektu Tuhaň 29: „OVACE mi pomohly si utřídit myšlenky, což je super, protože s tímhle očekáváním jsem do toho šla. Pomohly mi ujasnit si, že to, co chci dělat, má smysl, a navedly mě na cestu, kudy se k cíli dostat." Zpětná vazba od mentorů a ostatních účastníků pro ni byla velmi užitečná a posunula ji blíže k realizaci jejích cílů. Obě účastnice program OVACE doporučují všem, kteří chtějí svůj projekt posunout kupředu, najít nový směr a získat cenné rady od zkušených mentorů.

OVACE 2: Zaměření na asociace a nové výzvy

Pokračování podpory kulturních a kreativních asociací

Na základě pozitivních zkušeností z prvních běhů programu OVACE, kde jsme již spolupracovali s kulturními a kreativními asociacemi, plánujeme v této podpoře pokračovat i v rámci OVACÍ 2. Asociace často čelí podobným výzvám jako jednotlivci, ale jejich projekty mají širší dopad na společnost a komunitu. Potřebují nejen stabilní finanční základy, ale také schopnost poskytovat svým členům kvalitní služby a produkty. V rámci OVACÍ 2 se proto zaměříme na rozšíření nástrojů a zdrojů, které pomohou těmto asociacím dosáhnout dlouhodobé udržitelnosti a růstu.

Chystáme také další běhy zaměřené na spolupráci s asociacemi, jako je AJV (Asociace jihočeských výtvarníků). Tento běh bude zahrnovat 12 intenzivních setkání, během nichž se členové asociace budou učit, jak vytvořit dlouhodobě udržitelný podnikatelský plán, jak pracovat s rozpočtem a jak efektivně prezentovat své projekty. Naším cílem je pomoci těmto asociacím získat stabilní základy pro rozvoj aktivit a poskytování služeb členům.

Překlad nástroje EMS do češtiny

Jedním z hlavních kroků v rámci OVACÍ 2 bude pokračování v překladu digitálního nástroje EMS (Entrepreneurship Management System) do češtiny. Tento nástroj, který účastníky krok za krokem provádí tvorbou podnikatelského plánu, se ukázal jako velmi efektivní pomůcka. Dosud byl ale dostupný pouze v angličtině, což pro některé účastníky představovalo jazykovou bariéru. V rámci OVACÍ 2 pracujeme na jeho plné lokalizaci do češtiny, což zajistí širší přístupnost a umožní všem účastníkům plně využít všech funkcí nástroje.

Prohlubování bilaterální spolupráce s norskými partnery

Prohlubování bilaterálních vazeb s naším norským partnerem Entreprenerdy je jednou z hlavních priorit pro OVACE 2. Spolupráce s nimi nám nejen poskytuje cenné know-how, ale také přináší inovativní přístupy, které můžeme integrovat do českého podnikatelského prostředí. V rámci OVACÍ 2 plánujeme tuto kooperaci dále rozvíjet.

INION: Podpora pro kreativce a podnikatele v České republice

V INIONu se neustále snažíme přispívat k rozvoji kulturního a kreativního podnikání v České republice, a to nejen prostřednictvím našeho programu OVACE, ale také díky širokému spektru dalších aktivit. Naším posláním je pomáhat kreativcům přetvářet jejich vize v udržitelné a úspěšné podnikatelské projekty. Prostřednictvím mentoringu, vzdělávacích programů a spolupráce s partnery v zahraničí poskytujeme nenahraditelnou podporu začínajícím podnikatelům i zavedeným organizacím. Ať už jde o digitální nástroje, které usnadňují plánování podnikání nebo bilaterální projekty s našimi partnery z Norska, věříme, že každý krok, který podnikáme, přispívá k rozvoji silné a inovativní podnikatelské komunity. 

Těšíme se na další výzvy a příležitosti, které přijdou, a věříme, že program OVACE bude i nadále přispívat k rozvoji kulturních a kreativních odvětví v České republice!

Share this post
INION OVACE