Rozhovor s Lukášem Caldrem: Startupy, technologie a inovace

Ráchel Hladká
September 16, 2024

V nové epizodě našeho podcastu INION talk jsme si povídali s Lukášem Caldrem, zakladatelem dvou inovativních startupů – Infigy a Magnet. Z našeho rozhovoru se dozvíte, jak vznikají technologická řešení v praxi, jak Lukáš řídí týmy na dálku, a jaké výzvy musel překonat při budování svých startupů. Nechybí ani zajímavé momenty (a fuckupy) z Lukášovy podnikatelské cesty.

Infigy: Revoluce v moderní energetice

Lukášův startup Infigy se zaměřuje na řešení problémů spojených s moderní energetikou. Udržitelnou energii čím dál víc lidí získává z obnovitelných zdrojů, jako jsou například fotovoltaické panely. A právě tady přichází Infigy s řešením. „V Infigy řešíme problém moderní energetiky. Přibývá spoustu obnovitelných zdrojů a vzniká problém, že někdy je té energie moc, někdy málo. Potřebujeme ji využívat efektivně,“ vysvětluje Lukáš.

Infigy vyvinulo systém, který pomáhá regulovat energeticky náročné spotřebiče, zejména bojlery nebo tepelná čerpadla, v čase, kdy je energie z fotovoltaiky zdarma. „Proč ohřívat vodu, když ji můžu prodávat za nízkou cenu do sítě a za dvě hodiny ji nakupovat draze?“ ptá se Lukáš. Tento chytrý systém pomáhá domácnostem a firmám šetřit peníze a zároveň lépe využívat energii, kterou sami vyprodukují.

Jak to všechno začalo?

Založení Infigy proběhlo zhruba před dvěma a půl lety, kdy Lukáš se svým týmem začal pracovat na prvních verzích zařízení. „Infigy jsme začali vyvíjet, protože jsme viděli, že na trhu chybí moderní řešení, které by bylo online a mělo mobilní aplikaci. Předtím byla řešení hloupá, jednoúčelová, nepřipojená k internetu,“ vysvětluje. A tak vznikla Infigy – chytrá online platforma, která nejen reguluje bojler, ale postupně přidává další funkce jako řízení tepelného čerpadla, chytrých zásuvek nebo wallboxu pro nabíjení elektromobilů.

Za tu dobu už nainstalovali své zařízení do zhruba 400 domů po celé České republice. Infigy prodávají prostřednictvím partnerských instalačních firem, které instalují fotovoltaické panely, a Lukáš s týmem postupně budují širokou partnerskou síť. „Máme partnery po celé ČR. Neinstalujeme to sami, máme na to odborníky,“ říká Lukáš a dodává, že jde o důležitou součást jejich byznys modelu.

Práce s týmem na dálku? Žádný problém!

Infigy tým funguje zcela remote – tedy na dálku. A to od samého začátku, což je pro mnohé podnikatele stále výzvou. „My jsme nikdy nepracovali v kanceláři. Od začátku jsme fungovali na dálku a naučili jsme se v tom dobře pracovat,“ říká Lukáš. Pracovat na dálku má své výhody i nevýhody. Na jednu stranu je zde větší flexibilita, na druhou stranu je nutné mít dobře nastavené procesy.

Lukáš se dělí o praktické tipy, jak na efektivní řízení týmu na dálku: „Klíčem je být dobře namotivovaní a vědět, co máme dělat. Je důležité mít nastavený kalendář, disciplínu, a hlavně umět říct ne věcem, které nejsou prioritou.“ A právě v prioritizaci vidí Lukáš zásadní věc. „Sekat kalendář,“ směje se a vysvětluje, že se musí přísně držet toho, co je opravdu důležité, a co může počkat.

Magnet: Řešení, které firmy potřebují

Lukášovým druhým startupem je Magnet, platforma, která pomáhá digitálním firmám spravovat jejich výdaje na různé SaaS (Software as a Service) služby. Tento nápad vznikl na základě Lukášových předchozích zkušeností z digitální agentury a řeší konkrétní problém, který mnoho firem pálí – neefektivní správa předplatného různých digitálních nástrojů, jako jsou Google Workspace, Slack, Figma a další. „Někdo mi odejde z týmu, já ho zapomenu někde odebrat, ale pořád za něj platím 10 dolarů měsíčně,“ popisuje Lukáš problém, kterému čelí mnoho firem. 

Magnet je v současné době ve fázi intenzivního vývoje. „Posbírat data umíme, teď pracujeme na tom, aby systém dobře vyhodnocoval a pomáhal firmám optimalizovat náklady,“ říká Lukáš. Chcete mít své výdaje lépe pod kontrolou? Víc o Magnetu najdete na webu  https://www.getmagnet.io/

Proč je důležité se učit z neúspěchů

Během podcastu se samozřejmě dostalo i na téma neúspěchů a fuckupů. Lukáš se otevřeně dělil o několik ne úplně růžových momentů své kariéry. Jedním z nich byl výpadek zařízení Infigy, kdy se chybou v konfiguraci odpojilo více než 250 instalací po celé republice. „Mojí chybou se ze dne na den odpojila všechna zařízení, která byla online. A nebylo možné se na ně dostat,“ přiznává Lukáš. Tým musel rychle reagovat, vytvořili opravný balíček, který si zákazníci stáhli sami a problém vyřešili.

Lukáš si z toho ale odnesl důležitou lekci: „Vyzkoušeli jsme si pracovat pod tlakem a zákazníci byli překvapení, jak rychle a proaktivně jsme problém vyřešili.“ Právě proaktivní přístup a ochota řešit problémy dělá podle Lukáše z neúspěchu velkou výhodu. „Když se něco pokazí, musíte jednat rychle a s chladnou hlavou. Neúspěch je přirozená součást podnikání,“ říká.

Tipy pro začínající podnikatele

Na závěr podcastu Lukáš sdílí několik klíčových rad pro začínající podnikatele. Nejprve upozorňuje na důležitost práce s lidmi, kterým důvěřujete: „Začněte s lidmi, které dobře znáte a kterým věříte. To je základ.“ Dále doporučuje mít odvahu prodávat řešení ještě před jeho finální podobou. „Je lepší něco nabízet už v rané fázi, získat zpětnou vazbu a učit se z ní. Není potřeba mít hned hotový produkt,“ radí.

Lukáš rovněž zdůrazňuje, že je klíčové neodkládat důležité věci na zítra. „Každý ví, že operativa nás často pohltí, ale je potřeba se na věci podívat z většího nadhledu a řídit se prioritami,“ doporučuje. A hlavně: „Nebojte se chytit příležitost za pačesy, riskujte a učte se z každého kroku.“

Inspirace nejen pro Karlovarský kraj

Lukáš má ke Karlovarskému kraji silný vztah, který se projevuje nejen tím, že zde bydlí a vyvíjí své projekty, ale i tím, jak region vnímá jako inspirativní prostředí pro podnikání. „Karlovarský kraj je super. Je hrozně super nápad se sem vrátit, i když člověk žije nějakou dobu pryč,“ říká Lukáš a zdůrazňuje, že právě návrat do rodného kraje byl jedním z jeho nejlepších rozhodnutí. Podle něj kraj nabízí skvělé podmínky pro život a podnikání, a proto i ostatním, kteří zde mají své kořeny, doporučuje zvážit návrat a využít místních příležitostí.

Lukáš je skvělým příkladem toho, jak se dá podnikat v regionu a přitom vytvářet globální produkty. Jeho příběh je inspirativní pro všechny, kteří uvažují o podnikání, ať už v oblasti technologií nebo jinde. Ať už jste začínající podnikatelé nebo už máte rozjetý byznys, Lukášovy rady vám určitě přijdou vhod.

Nezapomeňte si poslechnout celý podcast a dozvědět se víc o jeho cestě, výzvách a plánech do budoucna!

Share this post
podcast
podnikání