Rozhovor s Lucií Zlámalíkovou: Od stánku ve Varyádě k otevření kavárny v centru Karlových Varů

Ráchel Hladká
July 5, 2024

Právě jsme vydali další díl podcastu INION talk, tentokrát s Lucií Zlámalíkovou, karlovarskou catererkou a majitelkou Bistrotéky LZ, která svou vášní a odhodláním dává nový význam pojmu "lokální podnikání". Povídali jsme si třeba o tom, jak se jí podařilo přesvědčit vedení Varyády, aby jí poskytli prostor, a jak se z malého stánku vypracovala na uznávanou podnikatelku s oceněným dezertem. Sdílela se také o radosti ze získání prestižních zakázek, zejména zajištění občerstvení pro první návštěvu prezidenta Petra Pavla v Karlových Varech a získání významné cateringové pozice na letošním ročníku KVIFF. Navíc se můžete těšit na podrobnosti o otevření její nové kavárny s bistrotékou na Masarykově ulici, která se stane novým místem pro setkávání a degustaci místních dobrot. Připravte se na inspirativní příběh plný odhodlání, inovací a lásky k regionálním surovinám!

Lucie Zlámalíková je živoucím důkazem toho, že štěstí přeje připraveným a odhodlaným. Přestože její cesta nebyla vždy jednoduchá, díky svému nasazení a nezdolné vůli se jí podařilo vybudovat v Karlových Varech úspěšný byznys. Její tatínek podnikal v oblasti cateringu v Plzeňském kraji, a i když Lucie zpočátku nechtěla jít v jeho šlépějích, nakonec si v gastru našla svou vlastní cestu. Před šesti lety se rozhodla ukázat, že i Karlovy Vary umí ocenit kvalitní podnik, který se zaměřuje na farmářské a regionální výrobky.

Od stánku ke kamenné prodejně

Lucie začínala skromně – s malým stánkem ve Varyádě, kde zpočátku málokdo věřil, že uspěje. Ale díky vytrvalosti a podpoře okolí se jí zde po třech letech podařilo otevřít kamennou prodejnu. Zákazníci si rychle zvykli na denní přístup k farmářským produktům, a to zejména lidé v její věkové kategorii, kteří si dobroty nosili domů a šířili povědomí mezi svou rodinou a známými. Lucie si za dobu svého působení v obchodním domě vybudovala u vedení Varyády dobré jméno a dnes se aktivně podílí na tamních akcích, jako byla například Valentýnské večeře.

Regionální ocenění a inovativní produkty

Lucie se soustředí zejména na vymýšlení nových receptů, do kterých se vždy snaží promítnout kus sebe sama. O tom, že se jí to daří, svědčí třeba její mechový dortík, který získal ocenění Regionální potravina 2023. Mezi další oblíbené stálice v jejím sortimentu nepochybně patří tvarohové svatební koláčky s krustou, pro které se vrací každý, kdo je ochutná. 

Lucie se také snaží přinášet inovace do svého sortimentu – vyvinula například bezlepkový mangový řez a pracuje i na low carb menu, aby si u ní mohl pochutnat každý. Prosadila také Lucie nový typ jednohubek – dokáže je dělat i bezlepkově, vegetariánsky a jsou tak dobré, že vám na nich žádné maso nebo pečivo chybět určitě nebude.

Lucie říká, že přijít s novým produktem je někdy náročné, protože ho musí prodat nejen zákazníkům, ale v první řadě svému personálu. V Bistrotéce se spojuje nové inovativní gastro s tím starším, tradičnějším. Očividně to funguje výborně!

Vyprávěla nám, že nové produkty ráda testuje na menším publiku, například na workshopech v INIONu – na setkání podnikavých žen otestovala bulky s trhaným masem a čatní, které dnes sklízí velký úspěch! Pokusnými králíky pro ni rádi budeme častěji, u Lucie se rozhodně nebojíme, že bychom šlápli vedle. 

Kavárna a bistrotéka v centru Karlových Varů

Otevření nové kavárny s bistrotékou na Masarykově ulici je dalším velkým krokem na její podnikatelské cestě. Tento projekt vyžadoval obrovské úsilí – od procesu rekolaudace prodejny na restaurační zařízení, který trval celý rok, po řešení nečekaných problémů jako spadlý strop. 

Nová kavárna nabízí posezení uvnitř i venku nebo si jídlo můžete vzít domů. Otevření se koná již příští týden, v pondělí 24. června, a Lucie si pro vás připravila ochutnávku jak tradičních výrobků, tak nového dezertu s Becherovkou, který představí poprvé. Akce začíná již dopoledne, od 17:00 ji navíc obohatí hudební vystoupení místní kapely, můžete tedy dorazit kdykoli během dne a podívat se do kavárny na vlastní oči!  

Úspěchy - catering pro prezidenta a kavárna na KVIFF

Jedním z vrcholů Lucčiných úspěchů bylo zajištění cateringu pro první návštěvu prezidenta Petra Pavla v Karlových Varech. Za další highlight své kariéry považuje získání významné cateringové pozice pro letošní ročník Karlovarského filmového festivalu. Od 28. června bude v rámci KVIFF provozovat kavárnu v Císařských Lázních, kde budou mít návštěvníci příležitost ochutnat třeba sofistikované dortíky s Proseccem a odpočinout si v krásném prostředí od ruchu festivalu.

Budoucnost a vize

Lucie má v plánu dále rozšiřovat svůj podnik a ráda by dostala svůj catering až do Prahy. Momentálně hledá někoho, kdo by jí pomohl se sociálními sítěmi a prezentací, aby mohla svůj čas věnovat tomu, co umí nejlépe – vytváření nových a lahodných dobrot. Baví vás sociální sítě a myslíte si, že by vám spolupráce s Lucií sedla? Ozvěte se jí, ať se můžete vzájemně posunout dál! 

Co Lucie doporučuje začínajícím podnikatelům? 

Má pro ně jasnou radu: nevzdávat se a jít za svým snem, i když cesta může být plná překážek. "Nic se mi nepovede napoprvé, a kdyby ano, bylo by to podezřelé," říká s úsměvem. Její úspěchy jsou vydobyté tvrdou prací a odhodláním, dokonce i pandemie Covid-19, která překazila mnoho plánů, ji motivovala zaměřit se na regionální a místní produkty. Lucie věří, že každý by si měl pečlivě promyslet, jakou cestou se vydá, a naslouchat nejen své hlavě, ale také svému srdci. I když podnikání v Karlovarském kraji není snadné, Lucie ukazuje, že není nemožné.

Přijďte se inspirovat a ochutnat její dobroty v nové kavárně na Masarykově ulici a užijte si atmosféru klidu v Císařských Lázních během KVIFF. Těšíme se na vás!

Poslechněte si 36. díl podcastu INION talk zde:
https://www.youtube.com/watch?v=oqHnd0PhPf0

Share this post
podcast
podnikání
podnikavost