Jak vést rukodělné podnikání bezezbytkově a tvořit z odpadového materiálu se Štěpánkou z Tulouš.cz

September 20, 2023

Tvoříte? Zůstávají Vám nepoužitelné zbytky? Vezměte je s sebou a přijďte na skvělý worskshop se Štěpánkou, která stojí za značkou Tulouš.cz. Plete z ovčí vlny heboučké dekorace a její tvorba funguje bezezbytkově. Podělí se s Vámi o své know-how teď na podzim, 27. 9,. v prostorách INIONu. Tvořivým podnikatelkám i podnikatelům pomůže vytvořit jedinečný produkt nebo dáreček pro zákazníky z odpadového materiálu.


Se Štěpánkou se výborně vedou rozhovory, o čemž jsme se přesvědčili už při její návštěvě podcastu INION talk, a proto jsme si pro vás připravili další rozhovor, ve kterém se o ní a její podnikatelské cestě dozvíte zase něco nového!


Jak jste se dostala k vyrábění? Bavilo Vás to už odmalička nebo to přišlo až později? 


Od malička jsem ráda tvořila. Byla to vždycky taková malá spojka k princezně, která ve mně rostla mezi samými sportovci a alfa samci (mám čtyři bratry a jsem nejmladší)... Postupem času jsem se učila další a další techniky a baví mě objevovat nové možnosti. Nejsem žádný svalovec, takže jemnější drobné práce jsou pro mě ideální, ale nebránila bych se vyzkoušet i třeba umělecké kování. Někdo sbírá známky nebo Pokémony, já sbírám dovednosti, osvojuji si různé techniky a moc mě to baví.


Jaká byla Vaše cesta ke značce Tulouš? Kdy jste se rozhodla, že chcete začít podnikat s vlastnoručně vyráběnými dekoracemi?


Bylo jasné, že dřív nebo později budu muset z rodičovské naskočit do pracovního procesu. Ale už se mi nechtělo zpět do zaměstnání, protože jsem únik z poměru zaměstnance hledala dlouho předtím. Takže zbývalo jen vymyslet, jak to provést. Hodnotila jsem dlouho, co mě baví, co dělám ráda a především, co umím tak dobře, abych byla v pohodě s tím, že mi za to někdo zaplatí. Jsem dost kritická k sobě i k tomu, co aktuálně produkuju. Zkusit se má všechno. Nebylo to vždycky jednoduché, jak to ode mě hodně vyznívá... Byly produkty, ze kterých jsem byla nadšená, ale nebyla po nich aktuální poptávka... Tak jsem to zkoušela a zkoušela a vlastně pořád zkouším.


Jak Vás napadl název Tulouš? 


Původně byly v plánu certifikované háčkované hračky pro děti a tak nějak to krásně sedělo i k heboučkým polštářům a dekám z ovčí vlny. Především je to název, který se snadno zapamatuje a je český. Celá moje značka i výrobky jsou o útulném domově, kde se prostě všichni chceme tulit.


Co všechno na eshopu prodáváte? Který produkt se prodává nejlépe? 


Aktuálně prošel Tulouš odtučňovací letní kůrou a na e-shopu potkáte kulaté a hranaté pletené polštáře, gigantické deky - to vše z ovčí vlny, pohodlné GIGA PUFY na sezení a jejich zero waste mini kamarády jako polštářky. Dále mám v nabídce drobné dekorace, které jsou i zero waste a krásně mi doplňují sezónní nabídku. Odtučňovací kůru Tulouš dostal, abych se držela právě zmíněných produktů, které se prodávají nejlíp. 


Proč jste si vybrala zrovna ovčí vlnu?


Ovčí vlna byla láska na první dotek a fakt nekecám! Okamžitě jsem se do ní zamilovala a pak už se to jen prohloubilo, když jsem si o ní nastudovala veškeré informace. Má neuvěřitelné vlastnosti a za to vše může jen příroda a samozřejmě ovečky, které na ní na pastvinách usilovně makají. 

Ovčí vlna je úžasná, pojme obrovské množství vody (až 30% svého objemu), díky tomu má termoregulační schopnost. Není hořlavá. Díky dokonalé struktuře vlákna má samočistící schopnost, je antialergenní (nedrží se v ní prach), nemnoží se v ní roztoči. Velkým benefitem gigantických dek je i jejich váha - dopřejete si opravdu pevné hebké objetí.


Je Váš byt plný Vašich výrobků?


Jooo, náš byt je opravdu plný mnou vyrobených dekorací. Naštěstí přátelé a rodina se vždy k nějakému z nich přihlásí a tak zkrášlují i jejich domovy. Popravdě s mou tvůrčí odhodlaností a entuziasmem bychom se domů brzy nevešli.


Rozjela jste podnikání při výchově malé holčičky, jak se Vám to podařilo? Co byste doporučila dalším maminkám, které by rády založily vlastní byznys?


Moc mi podnikání na rodičovské pomohlo. Tvorba čehokoliv a ruční práce jako taková jsou úžasná psychohygiena. Mezi kojením a vařením kašiček můžete myslet taky na něco jiného, na sebe, a zase trochu růst.

Jediné, co mohu vzkázat: Nebojte se a vyzkoušejte to. To nejhorší, co se může stát, je, že to nevyjde... Tak zkusíte něco jiného.


Na svém blogu sdílíte různé návody a články. Kde nacházíte inspiraci? 


Poslední inspirace na tvoření přišla v kuchyni, když jsem čistila kukuřici a vzpomněla si na kukuřičné panenky z dětství. Pak jsem šla mrknout na Pinterest, co všechno se dá z kukuřičných listů vytvořit, a do večera byl na světě návod na něžné kukuřičné kvítky. Asi takhle podobně to většinou funguje...


Zažila jste už nějaký materiál, se kterým se Vám nepracovalo dobře?


Papír. Ten je pro mě asi nejhorší... Třeba takové origami, to je moje Achillova pata... Zatím mě snad bavilo cokoliv a slušně jsem zdolala nejrůznější materiály a techniky, ale skládat papírové origami, to mi vážně nejde...


Jakých vlastností si na sobě ceníte? Hodí se Vám při podnikání? 


Jak je vidět u otázek, jsem hodně výřečná. Cením si nejvíc toho, že jsem schopná zpracovat a použít materiály, se kterými pracuji, bezezbytku. 


Co obnáší zero waste podnikání? 


U mě konkrétně zpracování ovčí vlny do posledního ústřižku. Pokud zbytky vlny nestíhám zpracovat, posílám je dalším tvůrcům, kteří se ve většině věnují suchému plstění. Sama kupuji i zbytkové materiály od ostatních. Pro letošní vánoční sezónu jsem doplnila Vlněnky a Dědoušky o výřezy z překližky, které zbyly a neměly využití. Je to tvůrčí a je skvělé, že z něčeho, co je v podstatě na odpis, se dá vytvořit krásná dekorace nebo malý dáreček pro zákazníky. Drobnosti jsou i skvělým produktem na nejrůznější sezónní trhy. 


27. 9. od 9 do 12 hodin v INIONu proběhne Váš tvořivý workshop. Prozradíte, na co se můžeme těšit a jak se na něj zájemci mohou připravit?


Na zero waste workshop se strašně těším. Chtěla jsem se v něm zaměřit na zbytkové materiály tvůrců tady v regionu, abychom společně vymysleli a přišli s drobným bezezbytkovým sortimentem. Společně vyrobíme malé milé drobnosti pro zákazníky, které budou bez dalších investic. Pokud by účastníci nebyli tvůrci, vůbec nevadí. Přinesu kopec odstřižků ovčí vlny a společně si vyrobíme Vlněnku nebo Dědouška. Přineste s sebou dobrou náladu a materiál, který Vám zbývá nebo ho máte dlouho v šuplíku, a najdeme mu společně využití. Doufám, že se nám povede vytvořit skvělou tvůrčí atmosféru a ze zbytků uděláme poklady.


Co Vás na podnikání baví nejvíc a co je podle Vás na podnikání nejnáročnější?


Baví... Když o tom tak přemýšlím, tak asi všechno. Celý proces je fajn a každou jeho část dělám ráda. Ale asi nejblíž je mi samotná tvorba. A nejnáročnější je práce s časem. Ten je na tom nejvzácnější. Nejtěžší je naučit se pracovat s časem a určit si, kolik ho věnuju jednotlivým činnostem.


Co vnímáte jako svůj největší dosavadní úspěch?


Nikdy by mě nenapadlo, že toho za dva roky s Tuloušem tolik zažiju. Jsou to menší i velké výzvy, které přicházejí z čista jasna a největšímu úspěchem je, že vlastně výzvy všechny přijímám a zatím zvládám... Zkusila jsem si dvakrát natáčení pro televizní pořad, rozhovor v rádiu, pro INION jsem vedla workshop pro podnikavé ženy... Je to fičák... Tulouš je vlak, do kterého jsem nastoupila. a čekám, kam mě odveze, a těším se na všechny další neočekávané zastávky.


Děkujeme Štěpánce za krásný rozhovor a vás zveme do tvoření - třeba na workshopu se Štěpánkou, na který se přihlaste tady!


Share this post
No items found.