Galerie Venek: Současné umění ve veřejném prostoru pod taktovkou Markéty Donátové

Ráchel Hladká
October 11, 2024

Nový díl INION talku přináší rozhovor s Markétou Donátovou, spoluzakladatelkou Galerie Venek v Karlových Varech. Jak se zrodila myšlenka na netradiční galerii? Jaká je její vize pro veřejný prostor a proč je důležité být při tvorbě „trochu prase“? To vše a mnohem víc se dozvíte v otevřeném rozhovoru s touto inspirativní ženou! 

„Nechci skončit v Lidlu na kase,“ směje se Markéta, když mluví o motivaci k založení Galerie Venek. Vše začalo během pandemie, když se z Prahy vrátila do Karlových Varů. Z Prahy byla zvyklá na uměleckou komunitu, což jí u nás chybělo. „Připadala jsem si tady trošku odříznutá, protože ten můj život zůstal v Praze,“ říká. Přemýšlela tedy, jak vytvořit podobnou atmosféru i v rodném městě. „Říkala jsem si, že bych chtěla tady časem něco podobného vybudovat. Prostě nějaký takový podhoubí, který by mohlo vcucávat ty lidi, kteří o to mají zájem. A tak budovat komunitu,“ popisuje svou myšlenku.

A od toho už byl jen krůček ke zrození Galerie Venek. „To byla taková moje vlastně srabácká myšlenka, že jsem měla strach, že tady nebudu mít co dělat. Takže jsem si říkala, že zkusím něco vymyslet, čím bych se mohla alespoň částečně živit a hlavně se realizovat,“ vysvětluje.

Umění ve veřejném prostoru – jaký to má smysl?

Na otázku, čemu se Galerie Venek konkrétně věnuje, odpovídá: „Galerie Venek se věnuje vystavování současného profesionálního umění ve veřejném prostoru. Což možná zní snobsky, ale je to postavené tak, že vystavujeme profesionální umělce, ale je pro nás hodně důležitý doprovodný program.“ A právě tento doprovodný program je klíčový – umožňuje setkávání umělců s místními lidmi. „Hodně to stavíme tak, aby vlastně ty pozice byly jako rovnocenný. Že prostě i ti umělci jedou poznávat náš kraj,“ dodává.

Podle Markéty není vztah k veřejnému prostoru v Karlovarském kraji tak silný, jak by mohl být. „V současnosti v Karlových Varech není žádná organizace nebo instituce, která by se zaměřovala na umění ve veřejném prostoru. Je trošku takové nepokryté téma.“ I to je hnací motor Galerie Venek. 

Betonové vejce a obří akvarely

Markéta ráda vzpomíná na projekt Grow Up, který byl pro Galerii Venek zásadní – pomohl jim totiž otestovat celý jejich koncept. Jak to fungovalo? Jedním z hlavních výstavních děl byla socha „The Egg“ od umělce Michala Čeloudy Šembery. „Michal pracuje s dialogem něčeho živého, co roste, a s betonem, architektonickými prvky, které spíš degradují,“ vysvětluje Markéta. Z tohoto dialogu vzniklo dílo – betonové vejce, z něhož roste rostlina. Celý projekt doprovázely workshopy, kde si účastníci pod Michalovým vedením mohli vyrobit vlastní díla, například květináče ze skla s organickými prvky.

Jedním z posledních projektů Galerie Venek byla výstava „Sedimenty reality“ s velkoformátovými akvarely Marie Ladrové. „Ona je fakt ohromná kapacita na poli akvarelů. Je jednou z tisíce lidí, co tomu rozumí do hloubky,“ říká Markéta o umělkyni. Je proto velkou poctou, že její díla zkrášlila právě Karlovy Vary. Součástí výstavy byl také workshop, kde se Marie dělila o své zkušenosti s technikami malby, volbou materiálů a správným používáním štětců. „Bylo to fakt skvělý,“ dodává Markéta nadšeně.

Plány na rok 2025

A co chystají na příští rok? Galerie Venek plánuje několik nových výstavních stanovišť. „Máme v plánu pokračovat v Thermalu, v lobby baru. Potom máme naplánováno a domluveno, že jsme součástí projektu na revitalizaci Drahovického mostu,“ prozrazuje Markéta. A nejen to – pro rodiny s dětmi připravují také tzv. kreativní call. „Půjde o jednoduchý návod, podle kterého si může kdokoli vytvořit vlastní výrobek,“ vysvětluje. Tímto způsobem chce Galerie Venek propojit umění s každodenním životem města a nabídnout lidem možnost stát se jeho součástí.

Výzvy a vlastní merch 

Financování Galerie Venek je jednou z hlavních výzev. „Snažíme se zajistit vícezdrojové financování,“ říká Markéta. Galerie nemá vlastní prostor, takže funguje na spolupráci s partnery, díky čemuž šetří na nákladech za prostory. Spoléhají také na granty a dotace, které však bývají nejisté. Pro podporu finanční stability se chystají rozjet i prodej vlastního merche – triček s prázdným rámečkem na zádech, kam si každý může vytvořit své vlastní dílo a stát se tak součástí „živé venkovní galerie“. Odkaz na nákup těchto triček brzy přistane na sociálních sítích Galerie Venek, tak je sledujte!

Cenné zkušenosti z programu OVACE

Markéta byla také jednou z účastnic našeho rozvojového programu OVACE. „Dalo mi to určitě ten základ, protože já nejsem byznysman, to je asi evidentní,“ směje se. V programu OVACE se naučila základy podnikání, které jí dodaly odvahu začít. „Všechno se to učím za pochodu. I teď. Prostě jak to jde, tak to jde,“ přiznává. „Skvělý byl ten web, na kterém jsme si mohli vyplňovat úkoly a dělat si tam business plán. A pak jsme to naším lektorem Honzou probírali.” Právě možnost individuální konzultace považuje Markéta za nedocenitelnou, protože jí pomohla zaměřit se na konkrétní problémy a posunout projekt kupředu.

Rada na závěr: „Být trochu prase“

Na závěr Markéta přichází s radou pro všechny, kdo chtějí něco rozjet: „Důležitý, když fakt člověk chce něco rozjet, je být trošku prase.“ Podle ní není důležité mít vše hned dokonalé. Přiznává, že nemá cit pro detaily a obklopuje se lidmi, kteří ho mají. Dává tedy důraz na spolupráci a sdílení, kde každý přispěje něčím, co ostatním chybí.

Díky Galerii Venek ulice Karlových Varů postupně ožívají uměním! Děkujeme Markétě za inspirativní rozhovor a přejeme jí i galerii spoustu úspěchů! Poslechněte si celý díl na našem YouTube kanálu a sledujte Galerii Venek, ať vám neunikne žádná zajímavá akce!

Share this post
podcast