EasyLAB: Kreativní dílna pro všechny věkové kategorie v Karlových Varech

Ráchel Hladká
July 19, 2024

V posledním díle našeho podcastu INION talk vám přinášíme inspirativní příběh Tomáše Řehoře a jeho easyLABu, který přináší radost a tvořivost do srdcí dětí, mládeže i dospělých v Karlovarském kraji. Jak se Tomáš dostal k založení této unikátní dílny a co se v ní můžete naučit? Čtěte dál!

EasyLAB: Místo, kde je prostor pro kreativitu i technologie

O co v easyLABu vlastně jde? Jedná se o víceúčelovou dílnu v Karlových Varech, která je rozdělena do čtyř hlavních částí - tvoří se ve všech, ale v každé trochu jinak:

Pokud rádi tvoříte rukama, zaujme vás řemeslná dílna. Nečekejte tu žádné teoretické přednášky, ale praktické kroužky a workshopy zaměřené například na čalounické nebo kožedělné práce. Děti jsou vítány na kroužku Kutílek, kde si vyzkouší různé techniky, mezi ženami se stal hitem truhlářský kurz! 

Původně bylo v plánu vyrábět truhlíky, ale kreativita žen nezná hranic. Nakonec si každá vyrobila dřevěný boxík, který využívá podle svých představ – některá skutečně jako truhlík, jiná jako organizér na stůl a další si ho prostě vystavila na ukázku svých truhlářských dovedností. Tomáš při práci s dětmi i dospělými dbá na to, aby co nejvíce omezil použití elektřiny. Místo toho upřednostňuje tradiční nástroje jako dláto, hoblík, japonskou pilu a spojuje dřevo pomocí kolíkových lepených spojů, bez vrutů či hřebíků.

Dalším pilířem easyLABu je multimediální dílna. Tomáš dříve provozoval fotoateliér, takže poskytl dílně spoustu vybavení, které nyní mohou využívat účastníci kurzů. V této dílně se věnují animaci, vytvářejí krátké i dlouhé pohádky, příběhy a pořádají fotografické semináře. 

Populární je také kreativní dílna – místo, kde se maluje, stříhá, nalepuje a pracuje s různými materiály, jako je textil či porcelán. Svoji fantazii a tvořivost zde může projevit zkrátka každý.

Velmi oblíbená je technologická dílna, ve které si sáhnete na moderní technologie, jako je 3D tisk nebo dokonce nový CO2 laser, který umožňuje gravírovat do dřeva a vyrábět různé pomůcky. První workshop pro dospělé s využitím této technologie sklidil velký ohlas. EasyLAB také rozvíjí sekci robotiky, kam chodí děti z prvního i druhého stupně základní školy a všechny to náramně baví! 

Inspirace a začátky

Proč Tomáš s dílnou vlastně začal? Když hledal kroužky pro své děti, zjistil, že u nás není nouze o ty sportovní – našel jich téměř 5 tisíc! Chybí tu ale alternativy pro děti, které nejsou sportovně založené nebo chtějí zkusit jiné zaměření. Proto se rozhodl nabídnout více možností nejen svým dětem, ale i širší veřejnosti. 

Tomáš a Martina žili 13 let v Praze, ale po Karlových Varech se jim stýskalo a tak se rozhodli vrátit. Původně snili o založení otevřené dílny, ale kvůli náročným podmínkám to nebylo možné. EasyLAB proto vznikl s cílem být blízko lidem a nabídnout jim možnost tvořit a učit se.

Práce s dětmi a dospělými

Tomáš kromě práce v dílně také jezdí s řemeslnou dílničkou po školkách v rámci programu Manuální zručnost a řemeslo do škol pod MAP Karlovarsko. U práce s malými dětmi ho baví ta nefalšovaná dětská radost, když něco zvládnou samy. „A je vlastně úplně jedno, že to je křivé, že to nesedí, že autíčko kulhá na dvě kola,“ říká.

Všiml si, že u starších dětí je to komplikovanější - jsou už ovlivněné názory druhých. Při práci s nimi se snaží, aby odcházely spokojené s tím, co dokázaly. 

I dospělí si v easyLABu mohou odpočinout a vyzkoušet si něco nového, což jim pomáhá uvolnit se a načerpat energii. Na workshopy pro dospělé je dětem vstup zakázán, aby účastníky nic nerozptylovalo a mohli se pořádně soustředit na tvoření.

Únik z rutiny

Možná byste to nečekali, ale Tomáš je z povolání ajťák a pracuje jako konzultant ve firmě v Praze. Protože ale výsledky této práce nejsou tolik vidět a často zápasí s rutinou, rozhodl se po 13 letech života v Praze vrátit do Karlových Varů a vybudovat tu něco svého. Kombinuje tak práci v IT s podnikáním ve volném čase, na easyLAB tím pádem neklade příliš vysoké požadavky, protože rodinu uživí i bez něj. Za cíl si zatím dal pokrýt provozní náklady a nájem, ale nestresuje se, když se něco nepodaří.

EasyLAB je pro něj únik, srdcovka, která ho baví a naplňuje. Ani tady ale není všechno růžové - bojuje například s tím, že se lidé přihlásí na kroužek, ale nakonec jich přijde jen pár. Vyřeší to rezervační systém nebo přijde na něco jiného?

Tomášův tip pro začínající podnikatele

Tomáš radí všem, kteří začínají podnikat, aby si stanovili svou cenu a nebáli se ohodnotit svou práci. Jinak by se mohlo stát, že vyhoříte podobně jako on se svým fotoateliérem - dával lidem fotky navíc zdarma, ale nakonec se mu to vůbec nevyplatilo, byl zahlcený a přestalo ho to bavit. Je proto důležité si svojí práce vážit a umět si za ni říct náležitou cenu.

Hledání lektorů

EasyLAB má velký prostor k růstu, ale zatím je většina kurzů závislá na vedení Tomáše nebo jeho přítelkyně. Potřebují nové lidi a my bychom jim s tím rádi pomohli. Koho shánějí? 

Práce lektora v easyLABu není na full-time, je proto ideální pro lidi, kteří mají talent a zkušenosti v jakékoli tvořivé oblasti, mají rádi děti a bavilo by je předávat své dovednosti dál. Tomáš vidí velký lektorský potenciál mezi studenty středních škol - byla by to pro ně skvělá brigáda, protože mají spoustu energie, nadšení a čerstvé znalosti. Ať už studujete průmyslově zaměřenou školu, keramiku nebo cokoli jiného, co zahrnuje kreativitu a řemeslo, v easyLABu najdete místo, kde můžete růst a rozvíjet se. Dveře jsou otevřené samozřejmě i nestudentům, hlavní je, abyste měli co předat a dělali to s láskou. 

Od září startuje spoustu nových kroužků, aktivit a jednorázových dílen, tak se Tomášovi ozvěte co nejdřív! 

Sledujte sociální sítě easyLABu, zejména Facebook https://www.facebook.com/easylabkv/, kde najdete aktuální informací o jejich aktivitách! A nezapomeňte si podcast poslechnout na našem YouTube kanále! 

Protože je zatím velká část práce jen na něm nebo jeho přítelkyni Martině, rád by řady svých lektorů rozšířil třeba o studenty středních škol, kterým nechybí nadšení pro kreativitu a mají rádi děti. Máte kolem sebe někoho takového? Dejte mu tip na krásnou brigádu v easyLABu nebo se ozvěte Tomášovi přímo vy!

Sledujte sociální sítě easyLABu, zejména Facebook, kde najdete aktuální informací o jejich aktivitách! A nezapomeňte si podcast poslechnout až do konce, aby vám neutekl Tomášův tip pro začínající podnikatele!

Share this post
podnikavost
podnikání
karlovarský kraj