Akcelerační soutěž v INIONu: Studenti z Karlovarského kraje zahájili cestu za vlastním byznysem

Ráchel Hladká
July 26, 2024

16. července jsme v Inovačním centru INION úspěšně zahájili naši Akcelerační soutěž pro studenty. První setkání proběhlo dopoledne a zúčastnilo se ho 10 studentů z Karlovarského kraje, kteří přišli se zajímavými nápady, které by chtěli přetavit v podnikání. A my uděláme všechno pro to, abychom jim s tím pomohli!

Cesta k úspěšnému podnikání

Na úvod si vzala slovo naše ředitelka Radka Murasová, která vysvětlila, proč jsme studenty pozvali a co je naším cílem: chceme rozvíjet Karlovarský kraj, dát mladým lidem možnost naučit se vše potřebné pro úspěšný start podnikání a poskytovat jim nástroje k tomu, aby mohli vzlétnout. Studenti mají také příležitost budovat komunitu a vzájemně se podporovat.

Pro povzbuzení a motivaci ve zkratce představila příběhy úspěšných startupů jako YouTube, Slack, Instagram a Airbnb. I když jejich začátky nebyly vždy růžové, dnes jsou z nich celosvětově rozšířené platformy. Například Slack začínal jako součást hry, která se neprosadila, ale nakonec se stal oblíbenou chatovací aplikací, kterou pro komunikaci používáme i my. Důležité je nevzdávat se po prvním nezdaru a dívat se na chyby jako na cenné lekce, které nás dokážou mnoho naučit.

Metoda SEAM pro dotažený podnikatelský plán

Díky spolupráci s Enterprenerdy se naši studenti naučí principy podnikání podle metody SEAM a projdou jednotlivými kroky pro vytvoření komplexního byznys plánu. Co tato metoda zahrnuje? Patří do ní 7 oblastí, které se studenty probereme:

  • Motivace a vize – Proč to děláme? Co nás žene dopředu? Tyto a další otázky budou studenti probírat s Vandou Seidelovou, zakladatelkou a CEO firmy Twigsee.
  • Zdroje – Koho a co máme k dispozici? Jaké prostory můžeme využít? Oblasti zdrojů se bude věnovat Olga Novak, která je majitelkou firmy Microgreen KV, první městské farmy s mikro zeleninou a bylinkami v Karlovarském kraji.
  • Podnikatelský nápad – Má nápad potenciál stát se byznysem? Na to se bude studentů ptát Dalibor Pulkert, podnikatel, školitel a „startovač“, který se věnuje zejména podpoře české startupové scény. Je spoluzakladatelem inovační laboratoře Outboxers a autorem knihy Ověř nápad za 30 dní.
  • Obchodní model – Jak produkt definujeme a kolik si za něj řekneme? S touto oblastí studentům pomůže Jana Šrámková, zakladatelka společnosti reKáva, která se zaměřuje na využití kávové sedliny, a také Václav Bubla a Tomáš Michek – zakladatelé eshopu s doplňky stravy NaturalProtein.
  • Cíle – Jaké konkrétní cíle bychom si přáli vidět? Definování dosažitelných cílů se studenty projde David Folprecht, technologický inovátor, zakladatel cestovní agentury a majitel hotelu SwissHouse v Mariánských Lázních.
  • Úkoly – Naučíme se metodu Kanban pro efektivní správu úkolů. Studenty jí provede Jana Rachno, nadšenec do technologií, které integruje do osobního i pracovního života. Jana se věnuje marketingu, józe, sauně, tenisu a psaní.
  • Finanční předpověď – Je možné využít dotace? Je pro mě lepší podnikat jako OSVČ nebo založit s.r.o.? Nejen na tyto otázky odpoví Jan Charvát, finanční ředitel a většinový akcionář Fintech Digital group a.s.

Pro účely soutěže jsme přidali ještě 3 okruhy, které považujeme za důležité:

  • Marketing a SEO – Jak propagovat svůj byznys? To se studenty probere Jaromír Knechtl, spolumajitel rozvozové společnosti Jídlo pod nos a majitel reklamní agentury Studio Knechtl.
  • Udržitelnost – Oblasti udržitelného vedení byznysu se bude věnovat Kamila Smutná, PR & Marketingová specialistka a zakladatelka organizace Progresko.
  • Prodejní/pitch prezentace – Nacvičíme si, jak v rychlosti představit svůj projekt – na konci soutěže proběhne prezentace jednotlivých nápadů, takže na to studenty pořádně připraví Filip Mikschik, zakladatel StartupJobs.cz, platformy, která propojuje firmy s vhodnými kandidáty na nejrůznější pracovní pozice.

Na prvním setkání se studentům představil Jan Kupčík, spoluzakladatel České umělecké agentury a zkušený podnikatelský kouč. Jan bude studenty provázet napříč soutěží, zastává roli mentora soutěže.

Se studenty budeme pracovat pomocí reverzního učení. Dostanou přístup do platformy od Entreprenerdy pro správu byznys plánu, kde si prostudují materiály a vypracují jednotlivé úkoly, takže budou na následující hodinu připravení a mentoři se s nimi zaměří na praktické úkoly. Z každého setkání dostanou záznam, aby si mohli připomenout důležité body a čerpat z nich i doma. My ze záznamů připravíme videa, která pak najdete na našem YouTube kanále.

Finanční podpora od kraje

Díky spolupráci s Karlovarskou agenturou rozvoje podnikání (KARP), mohou studenti po úspěšném absolvování programu získat startovací voucher až 200 000 Kč. My jim pomůžeme se sepsáním žádosti, aby tuto finanční podporu získalo co nejvíce z nich.

Skvělé nápady studentů

Naši studenti do soutěže přicházejí s úžasnými nápady, např. na produkty s Kava kava, interiéry dětských pokojů podporující kreativitu nebo aplikace na efektivní rozdělování směn. Zaujal nás také nápad vytvořit víčka na plechovky, přinést do Karlovarského kraje firmu s dobře padnoucím spodním prádlem nebo projekt na vzdělávání v nutriční oblasti.

Studenti vyjádřili, že pro ně podnikání znamená svobodu a možnost dělat, co je baví. My z této odpovědi máme radost a přejeme jim, aby se jejich podnikatelský sen splnil!

Share this post
podpora podnikání
podnikání