43. díl INION talku s Janou Rachno: Karlovarský kraj je nejkrásnější místo na světě

Ráchel Hladká
September 27, 2024

Jana Rachno, zakladatelka Vitale.spa a autorka knih o józe, se v nové epizodě podcastu INION talk podělila o svůj podnikatelský příběh. Jak se z rodilé Pražačky stala úspěšná podnikatelka v Karlovarském kraji? A co ji inspirovalo k založení projektů zaměřených na wellness a podporu matek samoživitelek?

Na našem YouTube kanále právě vyšla nová epizoda podcastu INION talk s Janou Rachno, se kterou v INIONu dlouhodobě spolupracujeme. Jana je nejen zakladatelkou Vitale.spa, ale i spisovatelkou, která do Karlovarského kraje přinesla svěží vítr v podobě wellness a mindfulness programů pro lázeňské hotely. V tomto dílu podcastu se dozvíte, jak se Jana dostala k podnikání, co ji inspirovalo a co by doporučila těm, kteří chtějí začít vlastní byznys.

Z Prahy do Karlovarského kraje

Jana, rodilá Pražačka, našla své druhé doma v Karlovarském kraji. V našem rozhovoru sdílí, jak se během pandemie rozhodla opustit hektický život v Praze a přesunout se na místo, které jí připomíná dětství. „Já jsem se do tohoto kraje zamilovala. Procestovala jsem velký kus světa – Asii, Afriku, Kubu – ale nic mě nechytlo za srdce tak jako Karlovarský kraj. A nemyslím jen jedno konkrétní město, ale celek, včetně lidí, kteří jsou neuvěřitelně oduševnělí,“ říká Jana. Její prarodiče žili v Mariánských Lázních, kam za nimi často jezdila na chalupu. A tak, když přišla pandemie, která umožnila práci na dálku, Jana neváhala a rozhodla se přestěhovat.

Proč Karlovy Vary? I když měla v plánu usadit se v Mariánských Lázních, bytová situace ji přivedla do Karlových Varů, kde našla svůj nový domov. Ale její sen sahá ještě dál – jednoho dne by ráda bydlela v Krušných horách, klidně v malém tiny house, kde by mohla být úplně odstřižená od lidí a v klidu si vychutnávat přírodu. „Pro mě je to nejkrásnější místo na světě,“ dodává Jana s úsměvem.

Co Jana v Karlovarském kraji dělá?

Jana je podnikatelkou tělem i duší a v roce 2020 založila Vitale.spa, společnost zaměřenou na dodávání wellness a mindfulness programů do lázeňských hotelů. Jejich prvním a dosud největším klientem je OREA hotels v Mariánských Lázních, kde nyní zajišťují celkem 18 aktivit týdně. Navázala spolupráci také s hotely Ensana, pro které pořádají například lesní meditace „shinrin yoku“ v hotelu Nové Lázně. Lesní meditace, které pocházejí z japonské tradice, mají pozitivní vliv na duševní pohodu a umožňují hostům hotelů ponořit se do klidu přírody. Nedávno se mezi spokojené klienty přidal vyhlášený hotel Imperial v Karlových Varech.

Od hyperaktivního dítěte k instruktorce jógy

Jóga je pro Janu neodmyslitelnou součástí života. „Já jsem byla hyperaktivní dítě, co pořád lezlo po stromech a mělo rozbitá kolena,“ vzpomíná s úsměvem. S jógou začala díky své mamince, která ji vzala na první lekce, a postupně jezdily na různé jogínské tábory. Během let se jóga stala její vášní a Jana se rozhodla stát instruktorkou. „Po maturitě jsem místo medicíny začala učit jógu a absolvovala jsem několik kurzů včetně studia na tělovýchovné fakultě.“ Jógu učí už od svých 19 let a dnes a i dnes se jí stále věnuje.

Janiny knihy – jóga nejen pro seniory

V roce 2023 vydala svou první knihu „Ozdravná jóga pro seniory“, kde najdete praktické rady, jak se udržet v dobré kondici i ve vyšším věku. Je velmi oblíbená, můžete si ji pořídit tady. U jedné publikace ale Jana nekončí, momentálně pracuje na nové knize pro unavené maminky, ve které se zaměří na zvládání každodenního stresu a péči o sebe. Knihy jsou pro Janu dalším způsobem, jak sdílet své znalosti a pomáhat ostatním najít rovnováhu v životě.

Prostě bydlet – komunitní bydlení pro matky samoživitelky

Dalším z velkých projektů, které Jana rozjíždí, je Prostě bydlet – iniciativa zaměřená na komunitní bydlení pro matky samoživitelky. „S dětmi jsem nemohla najít bydlení. Pronajímatelé často nechtěli děti, a když jsem sama matka, neměli o nás vůbec zájem,“ vypráví Jana. Po této frustrující zkušenosti se rozhodla jednat. Projekt propojuje matky s nevyužívanými nemovitostmi, jako jsou staré vily nebo penziony, a vytváří komunitu, která si navzájem pomáhá. „Pro matky je to ideální – starají se o nemovitost, která by jinak chátrala, a zároveň získávají stabilní bydlení.“ Jana věří, že komunitní bydlení je budoucností, a doufá, že projekt postupně poroste.

Janina doporučení pro začínající podnikatele

Na co se zaměřit, pokud chcete začít podnikat? Jana má jasnou odpověď: „Přestaňte nad tím moc přemýšlet a prostě to udělejte!“ Podle ní je největším problémem dlouhé vyhodnocování rizik, které často vede k tomu, že se člověk bojí začít. „Musíte si zachovat určitou naivitu, jinak vás překážky odradí. A pokud bych věděla předem, co všechno mě čeká, možná bych nikdy nic nezačala,“ směje se. Klíčovým slovem je pro Janu odvaha – odvaha překonávat překážky a jít dál, i když to není vždy jednoduché.

Inspirace pro Janu – cestování a vzdělávání

Jana čerpá inspiraci z cestování, především po Asii, kde absolvovala mnoho kurzů. Momentálně se zajímá o oblast longevity (dlouhověkost) a vzdělává se v této oblasti. A jak udržuje motivaci? „Poslouchám podcasty, které mě vždycky nabudí,“ zmiňuje například český podcast BrainVR, který ji inspiruje a často si ho přehrává i několikrát. „I když mám sebevětší kopr, podcast mě vždycky dostane do lepší nálady,“ uzavírá s úsměvem.

Jana Rachno je podnikatelka s velkým srdcem, která přináší do Karlovarského kraje inspiraci, inovace a naději. Její příběh je plný odvahy, vášní a odhodlání pomáhat druhým – ať už jde o seniory, matky samoživitelky nebo ty, kteří hledají rovnováhu v životě. Pokud vás zaujal její příběh, nezapomeňte si poslechnout celý podcast INION talk na našem YouTube kanále, kde se dozvíte ještě více o jejích projektech a životní cestě!

Share this post
podcast